Prispevajte tudi vi!

nosilca:
Gibanje Gibanje Nase zgodbe Nase zgodbe Nase delo Nase delo Drugi o nas Drugi o nas Podporniki Podporniki Poskodbe Poskodbe

Ker #MislimVarno, za alkohol in druge prepovedane psihoaktivne snovi v prometu ni prostora!

11. 06. 2017, Kategorija: Novice

Z današnjim dnem se zaključuje nacionalna preventivna akcija »ALKOHOL, DROGE IN PSIHOAKTIVNE SNOVI – PREMISLI! ALKOHOL UBIJA!« namenjena ne zgolj voznikom, ampak tudi kolesarjem, motoristom in pešcem – skratka vsem udeležencem prometa.

V tem tednu smo člani Zavoda VOZIM na delavnicah, ki smo jih izvedli, ozaveščali vse vrste udeležencev prometa (pešce, kolesarje, (bodoče) voznike, …) o vplivu alkohola in drugih prepovedanih PAS v prometu oziroma o varnem sodelovanju v prometu ter jim svetovali kako varno na cesto, predvsem pa kako varno domov!

V sklopu naše preventivne akcije #MislimVarno smo se na kolesarskem Maratonu Franja še posebej osredotočali na kolesarje, kot ranljivejše udeležence prometa, jim (od)svetovali alkoholiziranim ali pod vplivom drugih prepovedanih PAS kolesarjenje, predstavili pa tudi druge varnostne ukrepe, s katerimi si lahko olajšajo in podaljšajo varno kolesarjenje.

Ni skrivnost, da je problematika alkohola v prometu odraz širšega odnosa družbe do uživanja in porabe alkohola, vzporednico lahko potegnemo tudi glede prisotnosti drugih prepovedanih psihoaktivnih snovi (PAS) pri udeležencih prometa. Pozitivna stran obravnavane problematike je, da je bila (pravočasno) zaznana, in da aktivnosti v smeri izboljšanja stanja na tem področju že več let potekajo v sodelovanju med različnimi akterji: AVP, Ministrstvo za zdravje (»0,0 šofer«), nevladne organizacije, kot je naš Zavod VOZIM, in drugi.

 

Kljub vsem prizadevanjem pa statistika cestnoprometnih nesreč ostaja tragična, saj ponovno narašča število umrlih v prometnih nesrečah zaradi alkoholiziranosti povzročitelja, povečuje se pa se tudi delež uporabe drugih prepovedanih PAS v prometu. Ukoreninjeno je namreč zmotno prepričanje, da alkohol in druge PAS vplivajo na naše zaznavanje šele, ko se pokažejo vidni znaki, dejstvo pa je, da vplivajo na naše sposobnosti mišljenja in zaznavanja že z zaužitjem, in s tem povečujejo tveganje za nastanek najhujših prometnih nesreč za vse (so)udeležene v prometu. Zatorej #MisliteVarno in ne posegajte po alkoholu in PAS, ko se odpravljate na cesto.

Novice

novejše starejše