Prispevajte tudi vi!

nosilca:
Gibanje Gibanje Nase zgodbe Nase zgodbe Nase delo Nase delo Drugi o nas Drugi o nas Podporniki Podporniki Poskodbe Poskodbe

Akterji prometne varnosti v Celju stopili skupaj in darovali kri za poškodovane v prometnih nesrečah

04. 10. 2017, Kategorija: Novice

Celje, 4. 10. 2017 – Člani Zavoda VOZIM, ki združujejo invalide, poškodovane v prometnih nesrečah,  so tudi letos prevzeli pobudo in s sodelovanjem Splošne bolnišnice Celje, Policijske uprave Celje ter ostalih aktivnih akterjev na področju prometne varnosti organizirali krvodajalsko akcijo »Darujem kri za poškodovane v prometnih nesrečah in tiste, ki kri potrebujejo«.

Nič kaj spodbudni niso podatki, da se je v letošnjem letu med januarjem in oktobrom na slovenskih cestah zgodilo že več kot 22.000 prometnih nesreč, od tega malo manj kot 4.000 na območju PU Celje. Med najpogostejšimi vzroki za nastanek prometnih nesreč je hitrost še vedno na prvem mestu, zato je nujno upoštevati predpisane hitrosti, ki niso zgolj same sebi namen, marveč služijo kot eden ključnih elementov prometne varnosti. Nanjo je potrebno biti še posebej pozoren na območjih osnovnih in srednjih šol, kjer kot pešci prednjačijo učenci in dijaki, ki spadajo med najbolj ranljive udeležence v prometu.

Organizirana krvodajalska akcija obenem sovpada z nacionalno preventivno akcijo »PEŠEC«, ki letos poteka med 2. in 15. oktobrom, in je namenjena dvigu (lastne) ozaveščenosti pešcev, kot udeležencev prometa, kot tudi ozaveščenosti voznikov. Z oktobrom se dnevi namreč skrajšajo, kar bo vplivalo predvsem na vidljivost pešcev na cestah. Posebej sta pomembna prilagoditev hitrosti razmeram na cestah in pa dobra vidljivost pešcev zaradi svetlih oblačil in odsevnih teles. S tem lahko zelo prispevamo k večji prometni varnosti in boljši statistiki na naših cestah.

V imenu Splošne bolnišnice Celje (SBC) sta pozdravila krvodajalsko akcijo in plemenit interes darovalcev strokovni direktor SBC asistent dr. med. Franc Vindišar in direktor mag. Marjan Ferjanc. Vesela sta, da je tudi s pomočjo akterjev, ki stopijo skupaj lahko Transfuzijski center Celje samozadosten. To je ob reševanju življenj poškodovancev v prometnih nesrečah, ko odločajo sekunde, še kako pomembno.


Pred začetkom krvodajalske akcije je navzoče pozdravil David Razboršek, direktor Zavoda VOZIM, ki je poudaril: »Sem izredno vesel, da so vsi ključni soustvarjalci prometne varnosti danes zbrani za dober namen. Reči upam, da marsikdo, ki je danes tukaj, z nami, nam je že rešil življenje. Samo vsi skupaj lahko pripomoremu k dvigu prometne varnosti, zato v Zavodu VOZIM ves čas stremimo k povezovanju med akterji, tako na lokalni ravni v Mestni občini Celje, kot tudi na nacionalni ravni, kjer bi izpostavili odlično sodelovanje z Javno agencijo Republike Slovenije za varnost prometa, ki podpira naše preventivne aktivnosti in prometne delavnice »Še vedno vozim – vendar ne hodim. Trdno verjamem, da lahko s skupnimi akcijami zmanjšamo število prometnih nesreč, predvsem pa število umrlih in hudo telesno poškodovanih v prometnih nesrečah.«

Edi Baumkirher, inšpektor v Oddelku za cestni promet Sektorja uniformirane policije PU Celje, je uvodoma povedal, da so udeleženci hujših prometnih nesreč tisti, ki jim kri darovalcev pogosto reši življenje in pozval širšo javnost k darovanju krvi. Hkrati je pozval še vse voznike in druge udeležence v cestnem prometu k spoštovanju cestno prometnih predpisov in strpnosti v prometu ter s tem k zmanjšanju tragedij na naših cestah. Dr. Nuša Konec Juričič z Območne enote Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje je dopolnila, da se NIJZ že vsa leta pridružuje krvodajalski akciji in aktivnostim za večjo varnost v cestnem prometu na Celjskem. Eden pomembnejših dejavnikov tveganja v prometu je alkoholiziranost voznikov in drugih udeležencev v prometu. S ciljem zmanjšanja tveganega in škodljivega pitja alkohola je NIJZ v letu 2017 pristopil k celovitemu projektu Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola, ki bo naslavljal odrasle prebivalce Slovenije.

Na številne invalide, poškodovane ravno zaradi posledic prometnih nesreč, se je spomnil Iztok Uranjek iz Mestne občine Celje (MOC). Vesel je, da lahko MOC podpira dejavnosti, s katerimi se v sklopu Društvo paraplegikov jugozahodne Štajerske, pomaga invalidnim osebam na širšem območju MOC.

Janko Požežnik, poveljnik Poklicne gasilske enote Celje, ki s svojim delom večkrat pomagajo tudi udeležencem prometnih nesreč, je zaključil: »Gasilci se  prvi na mestu prometnih nesreč srečamo s težkimi situacijami. Zavedamo se pomena darovanja krvi: danes daruješ, jutri jo lahko potrebuješ!«

Novice

novejše starejše