Prispevajte tudi vi!

nosilca:
Gibanje Gibanje Nase zgodbe Nase zgodbe Nase delo Nase delo Drugi o nas Drugi o nas Podporniki Podporniki Poskodbe Poskodbe

Projekt Dijaki dijakom za varno mobilnost

15. 02. 2018, Kategorija: Novice

V februarju smo izvedli prvo delavnico »Še vedno vozim – bolj osebno« v okviru projekta Dijaki dijakom za varno mobilnost

Zavod VOZIM se je kot eden izmed osmih partnerjev pridružil triletnemu projektu Dijaki dijakom za varno mobilnost, katerega nosilec je Zavod RS za šolstvo. Namen akcije je, da bi o pomenu varne mobilnosti ozavestili čim večje število dijakov, saj gre za mlade, ki se osamosvajajo in bodo kmalu sami sedli za volan ter postali vozniki avtomobilov.

V ponedeljek, 12.2.2018 smo na Srednji šoli tehniških strok Šiška v okviru projekta Dijaki dijakom za varno mobilnost izvedli prvo delavnico »Še vedno vozim – bolj osebno«. Bistvo delavnice »Še vedno vozim – bolj osebno« je v tem, da se mladi skozi osebno zgodbo poškodovanca v prometni nesreči – invalida, ki jo slišijo iz prve roke in se jih tako tudi bolj dotakne, nekaj naučijo iz izkušenj drugega in postanejo odgovornejši v odnosu do prometa. Preko različnih metod, ki jih izvaja strokovno usposobljen mladinski delavec - moderator, se z mladimi pogovarjamo še o različnih načinih oz. tehnikah obvladovanja vožnje v nepredvidljivih situacijah in kako prispevati k zmanjšanju tveganja za nastanek prometnih nesreč. Pobližje se spoznajo tudi z glavnimi vzroki za nastanek prometnih nesreč in razmišljajo o možnih rešitvah za preprečitev teh vzrokov. Mlade skozi sproščeno diskusijo in delo v manjših skupinah pripeljemo do tega, da sami pridejo do spoznanj kaj lahko naredijo, da zmanjšajo število prometnih nesreč in povečajo varnost na cestah ter kako lahko pomagajo pri osveščanju o pomenu prometne varnosti. Priložnost imajo tudi preizkusiti različne pripomočke, kot so »Drunk and Drug Busters« očala, ki simulirajo različne stopnje alkoholiziranosti in prisotnost psihoaktivnih snovi v organizmu ter naletne tehtnice, ki prikazujejo naletno težo in povedo, koliko smo pri različnih hitrostih v trenutku trka dejansko težki oz. kakšne so sile, ki delujejo na človeka ob trku.

Dijaki Srednje šole tehniških strok Šiška so na delavnici zelo aktivno sodelovali, tudi njihovi odzivi so bili pozitivni: 

»Všeč mi je bilo, da so se ljudje, ki so vodili te delavnice, zelo poglobili v stvar.«
»V spomin se mi je vtisnilo aktivno sodelovanje in priljuden pristop ambasadorjev k temi.«


Novice

novejše starejše